Slik møter du kravene til lavenergihus

Lavenergihus eksempelDet er selvfølgelig mange der ute som er opptatte av detaljer i alt de undersøker. Det er nok det samme når det gjelder lavenergiboliger. Det er nok en ganske så god egenskap også dersom dette er noe man vurderer å bygge til sin familie. I denne artikkelen vil vi forklare ut i fra et ganske detaljert og en teknisk side av hvordan man kan bygge nettopp en slik bolig. Det skal sies at dette er et eksempel på hvordan et slikt hus kan bygges og at dette ikke er den eneste måten. Det er også verdt å nevne at det er satt krav til hvordan slike hus skal bygges og dette vil lønne seg å sette seg grundig inn i før man tar en avgjørelse.

Det er ikke et krav å ha solcellepanel på huset, men i visse tilfeller kan det både se stilig ut og være svært effektivt. Bildet til høyre kan omtales som et “ekstremtilfelle” – du trenger absolutt ikke bombadere taket med solceller.

I vårt eksempel rundt bygging av et lavenergihus så har vi benyttet en bolig som er bygd over to plan, da med en kjelleretasje samt en første etasje. En av de viktigste tingene å tenke på med denne typen bolig er jo tetthet og at man da isolerer etter disse kravene. I vårt eksempel har de i kjelleren benyttet det som kalles Trollveggen-elementer og disse har en sementbasert kjerne. Etasjen over er reist med et lag av I-bjelker på 400 mm, veggene er på 300 mm og taksperrene på 400 mm. Hvis man benytter denne sammenstillingen vil man oppnå muligheter for formstabilitet og en mer sammensatt isolering som er viktig for disse boligene. Selve bygget er selvfølgelig også plassert på tomten slik at man vil ha mest mulig utbytte av solenergi.

Hvis du vil se mer detaljert info om de tekniske kravene, anbefaler vi JM.no.

Ikke fyr for kråka

Det er også viktig å tenke på tetthet rundt vinduene hvor det ofte kan trekke fra i andre type boliger. Når håndverkerne er i gang så er det viktig at de med jevne mellomrom tester lekkasjer fra dette området under hele prosessen. En mulighet for å oppnå god tetthet rundt vinduene er å benytte trelagsglass fra Magnor som har litt unik oppbygning. Det er fint om de da er tredelt og det ytterste laget er av aluminium og den innerste laget består av tre. Det er ikke bare vinduer det har en tendens til å trekke mye i fra. Vi vet nok alle at det også kan trekke en hel del fra dører, dermed er det viktig å ikke glemme disse.

Smarte energikilder

Som nevnt så vil det lønne seg å installere solcellepanel som vil være en ypperlig måte å samle opp energi til boligen. Her kan man for eksempel benytte solceller fra leverandøren Solcellespesialisten som et eksempel. Disse kan faktisk produserer så mye som 6.200kwh i løpet av et år. Hvis man vil kan man også ta i bruk av fornybar brensel. Her kan man installere en Vannmantlet peis som man kan benytte til oppvarming av varmtvann samt strålevarme. Denne kan også varme deler eller hele boligen med et vannbårent varmesystem. Til slutt vil vi gjerne trekke frem det som heter gråvannsgjenvinner. Dette er det kanskje ikke så mange som har hørt om. Dette er rett og slett noen man kan integrere som en del av sluket, gjerne på hoved badet dersom man har flere. Denne vil gi en god forvarming av kaldtvannet som du finner på kaldtvannsiden. Den er også veldig enkel å holde vedlike. Som du forstår så er det en del å finne ut av og sette seg inn i, men vi har troen på at det er det absolutt verdt.